Proste, popularne danie obiadowe. A zazwyczaj takie są najbardziej lubiane i często robione. Ja, ze względu, że lubię testować nowe przepisy, niestety rzadko takie robię… Ale od czasu do czasu trzeba zjeść coś tradycyjnego 🙂
50 dag mielonej łopatki lub szynki / 1 cebula / 1 jajko / 1 pęczek koperku / 100 g śmietany / 2 łyżki mąki / 3 łyżki tartej bułki / 2 szkl. bulionu warzywnego / sól, pieprz
1. Mięso przełożyć do dużej miski, dodać cebulę drobno posiekaną, bułkę tartą i jajko. Doprawić solą i pieprzem i wyrobić na jednolitą masę.
2. Z masy uformować klopsiki. Aby lepiej się formowały dłonie należy zwilżyć wodą. Ułożyć na desce lub talerzu i wstawić na 30 min do lodówki
3. Bulion zagotować i partiami wkładać pulpety. Gotować 15 min od wypłynięcia, wyjąć i odłożyć na talerz.
4. Koperek opłukać i drobno posiekać. Następnie wsypać do wywaru i gotować ok. 5 min. Śmietanę wymieszać z mąką, zahartować odrobiną bulionu i wlać do garnka. Doprawić. Klopsiki włożyć do gotowego sosu, podgrzać. Podawać z ziemniakami.