Zdrowsza wersja typowego placka ze śliwkami. Ciasto podobne trochę jest do biszkoptowego, nie zawiera tłuszczu, a zawiera zdrowe zarodki pszenne. W zarodkach zawarty jest kompleks cennych wartości odżywczych takich jak: wyjątkowo wartościowe białko roślinne, witamina E oraz witaminy z grupy B: B1, B2, B6, PP, kwas foliowy; błonnik pokarmowy, składniki mineralne takie jak potas, fosfor, magnez i żelazo. Oczywiście zamiast śliwek można użyć też innych owoców. Zatem polecam! Spróbujcie!
4 jajka / szklanka cukru / szklanka mąki / szklanka zarodków pszennych (u mnie Sante) / 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia / ok. 0,5 kg śliwek
Żółtka oddzielić od białek. Ubić na sztywno pianę z białek, dodać cukier i ponownie ubić. Dodawać kolejno żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zarodki, za każdym razem mieszając dokładnie. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć masę. Na wyrównanej powierzchni ułożyć połówki śliwek. Wstawić do gorącego piekarnika (180 st. C) na ok. 35-40 min.