Zapiekanka ziemniaczana i podwójnie serowa – bo z serem białym w środku i żółtym na wierzchu. Proste i bardzo sycące danie, dobre na chłodne jesienne dni. Najlepiej smakuje na ciepło.
1 kg ziemniaków
masa serowa: 50 dag twarogu, fety lub bryndzy (ja dałam pół na pół fetę i twaróg) / 100 g masła / 2 ząbki czosnku / świeży tymianek / sól, pieprz
masa jogurtowa: 2 jaja / 250 g gęstego jogurtu naturalnego / 100 g sera żółtego / pieprz
1. Zmiksować ser, dodać roztopione i przestudzone masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, część tymianku, doprawić pieprzem i ew. solą. Miksować, aż składniki się połączą.
2. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w jak najcieńsze plasterki (polecam szatkownicę lub łopatkę do krojenia sera).
3. Żaroodporne wysokie naczynie (o śr. ok. 30 cm) natłuścić. 1/3 ziemniaków ułożyć na dnie formy, przykryć 1/3 masy serowej i tak dalej. Zakończyć warstwą masy serowej.
4. Formę przykryć pokrywką lub folią aluminiową, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec niecałą godzinę, aż ziemniaki będą miękkie.
5. Zmiksować jajka z jogurtem, doprawić solą, pieprzem i odrobina tymianku. Żółty ser zetrzeć na tarce.
6. Ostrożnie wierzch zapiekanki posmarować masą jogurtową, posypać serem i piec bez przykrycia ok. 15 min.