Dzisiaj zaproponuję Wam tartę z salami. Jest naprawdę bardzo smaczna. Jej smak i aromat zależy głównie od salami, dlatego warto kupić coś wyjątkowego, ponieważ nie trzeba go dużo.
ciasto: 20 dag mąki / 2 jaja / 15 dag masła / 1/2 łyżeczki soli / szczypta gałki muszkatołowej / szczypta mielonego imbiru
nałożenie: 10 dag salami / 10 zielonych oliwek / 2 pomidory / 1/2 papryki / 1 cebula / 20 dag żółtego sera / 200 ml gęstej śmietany / 2 jajka
Mąkę przesiać do miski, dodać imbir i gałkę, wbić 1 jajko i żółtko, dodać pokrojone w kawałki masło. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę to tarty (nie trzeba jej natłuszczać). Ponakłuwać w kilku miejscach widelcem i posmarować lekko rozbitym białkiem. Wstawić do umiarkowanie nagrzanego piekarnika i upiec na jasnozłoty kolor.
W tym czasie cebulę pokroić w krążki, oliwki podzielić wzdłuż na połówki, paprykę pokroić w paseczki, pomidory pokroić w plasterki. Śmietanę zmieszać z jajkami i żółtym serem.
Na gorące ciasto nałożyć nadzienie: układać kolejno salami, cebulę, oliwki, paprykę i pomidory.Polać jajkami ze śmietaną. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec ok. 15 – 20 min.
Mamy więcej wspólnego niż Ci się wydaje – mam identyczną formę na tartę 😀 pozdrówka
Była jakiś czas temu w Poradniku domowym jako dodatek 🙂 Nabyłam 2 formy – jedną do tarty, drugą – do babki.