Nazwa sałatki wzięła się z tego, że wszystkie składniki są siekane. Składniki nie mogą być zwiędłe – muszą być świeże i chrupiące. Sałatkę powinno się jeść zaraz po posiekaniu i przyprawieniu. Prawdziwa bomba witaminowa!
1 czerwona papryka / 1 papryczka chili / 1 czerwona cebula / 5 – 6 pomidorów / 1/2 ogórka / 200 g sera feta / 1 mieszanka sałat / 2-3 garście świeżych ziół / 2 łyżeczki musztardy angielskiej / 3 łyżki białego octu winnego / 8 łyżek oliwy z oliwek / sól, pieprz
Z papryki i chili usunąć nasiona. Umyć wszystkie warzywa, osuszyć, następnie przygotować dużą deskę do siekania i półokrągły nóż (najlepiej z dwoma rączkami). Wszystkie warzywa drobno posiekać. Sałaty i zioła pokroić na paseczki o szerokości 1 cm. Przełożyć wszystko do dużej miski i zrobić w środku wgłębienie. Włożyć do tego dołka musztardę, a następnie mieszając, dodawać oliwę i ocet. Doprawić. Wymieszać i podawać.
Ooo! Muszę spróbować tej sałatki. Zapowiada się nieźle.
Zapraszam do akcji http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/jamie-oliver-przepisy-z-podrozy , z tym przepisem 🙂
Pozdrawiam! 🙂
zamiast octu i musztardy ja bym dodal italin sos i grzanki drobno siekane swiezutkie i chrupiace 🙂