Falafelki to pyszne wegetariańskie kotleciki z ciecierzycy (cieciorki) pochodzące z krajów arabskich. Mocno aromatyczne, obtoczone w sezamie. Przygotowuje się je dość prosto – wszystkie składniki się miksuje na drobne kawałki, następnie formuje kotleciki.
60 dag ciecierzycy / mała cebula / 3 ząbki czosnku / łyżeczka sody oczyszczonej / łyżka kminu rzymskiego / łyżka mielonej kolendry / łyżeczka mielonego cynamonu / 1/2 łyżki mielonego ziela angielskiego / łyżka soli / pęczek natki / 10 dag sezamu
Ciecierzycę namoczyć na noc, odcedzić. Następnie wszystkie składniki masy oprócz sezamu zmiksować w blenderze, dodając ok. 4 łyżek wody. Z masy formować nieduże kulki, lekko je spłaszczać obtaczać w ziarenkach sezamu. Smażyć w dobrze rozgrzanej głębokiej oliwie/oleju, kilkakrotnie odwracając, aby wszystkie kotleciki przyrumieniły się równomiernie.