Spodobał mi się ten przepis… chyba ze względu na ładny kolorystyczny wygląd. Fajny sposób na urozmaicenie zwykłych knedli. Te są ziemniaczane z dodatkiem przecieru pomidorowego, a nadziane szpinakiem z fetą z aromatem czosnku… A wszystko polane smażoną na masełku cebulką…mmmniam!
Składniki na ok. 15 sztuk
ciasto: 50 dag ziemniaków / 2 łyżki koncentratu pomidorowego / ok. 1 szkl. mąki / 1 jajko
farsz: pół opakowania mrożonego szpinaku / 10 dag sera feta / 1/2 cebuli / sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Na patelni rozgrzać tłuszcz i zrumienić na nim posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek. Następnie dodać szpinak i smażyć kilka minut, przyprawić. Dodać pokruszoną fetę. Gotowy farsz ostudzić.Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, przestudzić i dokładnie rozgnieść, zmielić lub przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, szczyptę soli, koncentrat pomidorowy, mąkę partiami i zagnieść ciasto.
Następnie urywać po kawałku, na dłoni rozpłaszczyć, na środek nakładać porcje farszu, zlepić dokładnie brzegi ciasta i uformować kulkę. Knedle gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać polane cebulką podsmażoną na maśle.
Źródło: „Dania z ziemniaków„