Kremowy sernik waniliowy bez pieczenia. Nietypowe jest w nim to, że nie idzie do niego żelatyna. Co prawda kilka godzin po schłodzeniu byłam załamana, że mi się lekko wylewa z tortownicy, ale na drugi dzień był już świetny! Polać można syropem z borówek, malin czy truskawek. Na spód można dać same herbatniki zmiksowane z masłem, niekoniecznie płatki, bo mi się one za bardzo rosypywały…
spód: 150 g masła / 150 g herbatników / 100 g płatków owsianych masa: 600 g sera / 150 g cukru / 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka cukru waniliowego / 1 cytryna / 300 ml śmietany kremówki polewa: 300 g jagód / 100 g cukru
Tortownicę o śr. 23 cm natłuścić. Herbatniki rozgnieść. Płatki owsiane podprażyć na suchej patelni, aż zaczną ciemnieć. Masło pokroić na kawałki, wrzucić razem z herbatnikami na patelnię i wymieszać z płatkami. Mieszankę przełożyć na tortownicę i równomiernie ją rozprowadzić. Schłodzić. Do sera dodać nasiona wanilii lub cukier waniliowy, skórkę z cytryny, sok z 1/2 cytryny i cukier. Całość dobrze wymieszać, aby miał gładką, kremową konsystencję. Śmietanę ubić na sztywno i stopniowo dodawać do sera. Delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na spód i wyrównać. Wstawić do lodówki na min. godzinę. Jagody zmiksować z cukrem. Polać sernik. Najlepszy jest na drugi dzień.
Źródło: Każdy może gotować Jamie Olivier
Wszystko mi się w tym serniku podoba! Owsiany spód, kremowo-serowa masa i ta polewa <3
No to nic tylko się brać za niego! 🙂
Smaczny sernik 🙂
Pozdrawiam, Marta