Rewelacyjny makaron po chińsku z kurczakiem, grzybkami, marchewką, kapustą i typowym chińskim sosem. Zajadania nie było końca 🙂
200 g chińskiego makaronu jajecznego lub domowego / 250 g filetu z kurczaka / 1 łyżeczka imbiru w proszku / 2 cebule / 2 ząbki czosnku / 1 marchewka / 100 g kapusty (pekińska, włoska) / 6 grzybków mun / olej sos: 8 łyżek sosu sojowego / 4 łyżki sherry (dałam wódkę) / 1 łyżeczka cukru / szczypta soli
1. Grzyby moczymy przez 20 min w letniej wodzie, następnie gotujemy w tej samej wodzie przez 25 min. Wyjąć, odcisnąć, pokroić w paski.
2. Cebulę obrać pokroić w piórka. Kapustę pokroić w paski. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki.
3. Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą i starannie wymieszać.
4. Filety pokroić w paseczki.
5. Makaron ugotować do miękkości wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i trzymać w cieple.
6. Na silnie rozgrzany olej wrzucić marchewkę. Smażyć przez 1 minutę, wyjąć i osączyć. Na ten sam olej wrzucić kapustę. Po minucie wyjąć i osączyć. Na tym samym oleju przesmażyć przez 1 minutę pokrojone grzyby. Dodać cebulę, przeciśnięty czosnek i imbir. Wymieszać i smażyć 1 minutę. Dodać sos, podsmażoną marchewkę i kapustę, pokrojone mięso i smażyć dalsze 2 minuty, ciągle mieszając.
7. Makaron wymieszać z jarzynami i mięsem. Podawać od razu.
Źródło: Encyklopedia kulinarna „Kuchnia chińska