Będąc w ostatnie sobotnie przedpołudnie na ryneczku znalazłam bakłażany za…3 zł/kg! Kupiłam nie wiedząc co z nim zrobić… Chciałam coś oryginalnego, no i żeby mąż zjadł takie warzywo najlepiej żeby miało coś mięsa… Trafiłam na przepis Okrasy dla Lidla i zrobiłam. Danie wyszło genialne! Naprawdę polecam! Z podanej porcji mieliśmy obiad na 2 dni, więc jakieś 4 porcje wyjdą.
1 bakłażan, umyty, pokrojony wzdłuż w plastry o grubości 0,5 cm / 300 g mięsa mielonego / 1 puszka pomidorów pelati / ok. 50-70 ml oliwy z oliwek / 2 cebule, pokrojone w kostkę / 50 ml czerwonego wina wytrawnego / 10 g / cynamonu / 10 g oregano / 60 g masła / 100 g sera grana padano, startego na tarce o drobnych oczkach / 2 żółtka / 1 kulka mozzarelli, pokrojona w kostkę / 1 ząbek czosnku / 1 łyżeczka cukru
Pokrojone w plastry bakłażany skrapiamy oliwą z oliwek, następnie obsmażamy z obu stron na patelni grillowej. Odstawiamy.
FARSZ:
Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy 5 g oregano, niewielką ilość przygotowanego cynamonu, część startego sera grana padano, pokrojoną w kostkę mozzarellę, sól, pieprz i część pokrojonej w kostkę cebuli. Całość mieszamy. Dodajemy 2 żółtka, ponownie mieszamy.
SOS:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (ok. 30 ml), dodajemy resztę pokrojonej w kostkę cebuli, 1 łyżeczkę oregano, ½ łyżeczki cynamonu oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Całość smażymy, zalewamy pomidorami pelati, dodajemy czerwone wino wytrawne. Gotujemy około 5-10 minut. Do sosu następnie dodajemy masło. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i 1 łyżeczką cukru.
Farsz mięsny zwijamy w plastry ugrillowanego wcześniej bakłażana.
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy niewielką ilość sosu pomidorowego, na warstwie sosu układamy roladki z bakłażana. Zalewamy kolejną porcją sosu, posypujemy startym serem grana padano.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 170-180°C (termoobieg) na mniej więcej 30 minut.
Ja jadę jutro na wielkie zakupy na targ i mam nadzieję na bakłażana w podobnej cenie 😉 Fajna zapiekanka Ci wyszła.