Byłam w sobotę na ryneczku a tu morele po 2 zł/kg i jak tu nie kupić..? Pomyślałam, że zrobię sobie z niej marmoladę do słoika i będzie kiedy do ciasta 🙂
1 kg moreli (waga bez pestek) / 1,5 szkl. cukru / skórka otarta z pomarańczy / drobno pokrojone pół pomarańczy
1. Morele kroimy na połówki, wydrążamy pestki. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin (lub na całą noc).
2. Stawiamy na niewielkim ogniu i często mieszając, smażymy 20 min. Dodajemy otartą z pomarańczy skórkę, pokrojoną w małe kawałki pomarańczę i smażymy nadal na wolnym ogniu, aż marmolada dobrze się wysmaży i nabierze właściwej gęstości.
3. Gorącą nakładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zamykamy i przechowujemy w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu.
Źródło: B. Dykiel – Przetwory, nalewki, winaMore from my site
Categories: Owocowe