Makarony uwielbiają wszyscy – ja też. Z dodatkiem sera, soku pomidorowego i wędliny smakuje wyśmienicie!
Składniki na 3 porcje:
kulka mozzarelli / 20 dag wędzonego boczku / 10 dag szynki / 20-30 dag makaronu spaghetti / garstka oliwek / 3/4 szkl gęstego soku pomidorowego / 2 łyżki posiekanej natki pietruszki / 3 ząbki czosnku / sól, pieprz
Mozzarellę pokroić w małą kostkę, wymieszać w misce z pokrojonymi w plasterki oliwkami i posiekaną natką. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na chrupiąco, pod koniec smażenia dodać pokrojoną szynkę. Sok pomidorowy podgrzać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić.
Makaron ugotować al dente. Wymieszać z sosem pomidorowym, dodać boczek i szynkę. Przełożyć na talerze, posypać mozzarellą z oliwkami i natką.
Czas: 30 min