Pyszna, jedna z ulubionych moich zup. Gęsta, sycąca, z papryką, ziemniakami, oliwkami, kojarzy mi się z kuchnią węgierską.
1 zielona papryka / 3 cebule / 2 łyżki masła / łyżka oleju / 8 ziemniaków / 2 marchewki / pietruszka / 5 szkl bulionu warzywnego / 2 łyżki koncentratu pomidorowego / 10 zielonych oliwek / 5 łyżek gęstej śmietany / posiekana natka do posypania / słodka i ostra mielona papryka / sól, pieprz
Paprykę pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć w garnku z papryką na maśle z olejem. Marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, dodać do garnka i smażyć razem. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Podsmażyć razem 5-7 min, mieszając, oprószyć obiema paprykami, solą i pieprzem. Zalać ciepłym bulionem, dodać koncentrat pomidorowy, gotować, aż ziemniaki zmiękną. Włożyć pokrojone oliwki, doprawić i rozlać na talerze. Każdą porcję ozdobić kleksem śmietany i odrobiną natki.