Ciasto z kaszy manny z truskawkami i galaretką bez pieczenia. Szybkie, wygodne do krojenia, ładnie się prezentujące i smaczne. Może okaże się Waszym tegorocznym truskawkowym hitem?
2 opakowania herbatników np. petitków / 1 litr mleka / 200 g masła / 1 szklanka cukru / 1 opakowanie cukru wanilinowego / 1 szklanka kaszy manny / 500 g truskawek / 2 opakowania galaretki truskawkowej
Galaretki rozpuścić w 750 ml wody, odstawić do ostudzenia. Formę o wymiarach dolnych 26 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć herbatnikami, jeden przy drugim.
W garnku zagotować mleko z cukrami i masłem. Do gorącego dodać szklankę kaszy manny, zagotować. Pogotować około minuty lub dwóch od momentu zagotowania, mieszając, do otrzymania gęstej kaszy. Gorącą kaszę wylać na herbatniki, wyrównać. W jeszcze ciepłą kaszę powciskać truskawki, do połowy ich wielkości. Przestudzić. Zalać tężejącą galaretką.
Uwaga: może się zdarzyć, że truskawki podpłyną do góry, wtedy trzeba je umieścić na miejscu przy pomoca malutkich wykałaczek, które usuniemy po stężeniu galaretki.
Przechowywać w lodówce. Przed podaniem dowolnie udekorować, np. bitą śmietaną.
Źródło: Moje Wypieki
Kocham ten deser! Truskawki mozna tez zmielic:)