Zupa jest po porostu przepyszna! Skromnie wygląda, ale smakuje fantastycznie! Podobna jest do zwykłej zupy ziemniaczanej, ale to nie to – zdecydowanie lepsze 🙂
50 dag ziemniaków / 20 dag wędzonego boczku / duża cebula / ząbek czosnku / 20 dag żółtego sera / 100 g topionego serka / 2 łyżki śmietany 30% / olej / sól, pieprz, tymianek / przyprawa do zup (ja używam sosu sojowego)
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać ok. 1,2 l wody, włożyć boczek (w całości) i gotować 20 min. Wyjąć boczek, kiedy przestygnie, pokroić w kostkę i przesmażyć na chrupiąco na oleju. Dodać posiekaną cebulę, zeszklić na złoto, włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać, przełożyć do garnka z ziemniakami, gotować kilka minut. Dosypać starty żółty ser, włożyć serek topiony. Mieszając gotować 10 min. Dodać śmietankę, przyprawić.
Uwielbiam zupki:)