Oto przykład połączenia dwóch dań – placków ziemniaczanych i pizzy. Chociaż bliżej temu do placków… Warto sobie czasem w ten sposób urozmaicić codzienne, tradycyjne obiady.
Składniki na 4 porcje:
1,2 kg ziemniaków / 2 jajka / łyżka śmietany / 2 łyżki mąki / sól, pieprz / 4 łyżki oleju / 2 pomidory / 10 dag kiełbasy / łyżka posiekanej natki / pęczek szczypiorku / pół szklanki startego sera żółtego
Ziemniaki obrać, zetrzeć, odcisnąć. Dodać jajka, śmietanę, mąkę, przyprawić i dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 4 części. Łyżkę oleju rozgrzać na patelni, wlać jedną część masy, usmażyć placek. W ten sam sposób usmażyć pozostałe placki i przełożyć na natłuszczoną blachę. Pomidory pokroić w paski, kiełbasę w plasterki. Wymieszać z natką i serem, rozłożyć na plackach. Zapiekać 10-12 min w temp. 200 st. C. Podawać posypane szczypiorkiem.