Niby proste i typowe danie, jednak dla mnie to nowość. W moim rodzinnym domu jadło się taki makaron z serem ale na słodko, z roztopionym masełkiem i cukrem. A mój mąż jadał właśnie taki makaron z serem. Musiałam wypróbować tego nowego smaku… A przy okazji znalazłam go w książce Magdy Gessler „Kocham gotować”.
20 dag makaronu / 250 g twarogu / 200 g skwarek z boczku / pieprz
Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Skwarki wytapiamy bardzo powoli, dodajemy sól i pieprz (ja ten tłuszczyk zebrałam wcześniej ręcznikiem papierowym, na co mąż się zdenerwował :)). Makaron mieszamy ze skwarkami i dodajemy pokruszony ser.
More from my site
Categories: Dania mączne, Dania z ryżem i makaronem
To jeden z moich smaków dzieciństwa, sama też robię, tylko z makaronem pełne ziarno(z lidla jest dobry), mniam 🙂