Sernik smażony/gotowany chodził za mną od dawna, ale myślałam o pieczonym… Ale że nadeszło lato i znalazłam przepis na sernik bez pieczenia, na herbatnikach, z miłą chęcią przystąpiłam do działania. Efekt rewelacyjny!
50 dag sera białego / 10 dag masła / 0,5 szkl. cukru / 2 jajka / 0,25 szkl mleka / 1 budyń waniliowy / 2 op. herbatników / 1 op. herbatników z polewą
Ser, masło, cukier i jajka wkładamy do garnka. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając.
Budyń rozpuszczamy w mleku, dodajemy do masy serowej. Mieszając, gotujemy, aż masa zgęstnieje. Formę (13×22) wykładamy 1/3 herbatników. Wylewamy połowę masy, układamy drugą warstwę herbatników, wylewamy resztę masy. Wyrównujemy i przykrywamy herbatnikami czekoladowymi. Studzimy i wstawiamy do lodówki ma parę godzin.
Oczywiście można zrezygnować z układania herbatników w środku. Aby przygotować w większej formie należy podwoić składniki.
Lubię serniki gotowane 🙂
Ja tez 🙂 chyba bardziej niż zwylke 🙂