Pyszny, orzeźwiający napój na letnie dni. Przyjemnie chłodzi, oczyszcza i gasi pragnienie… Podaję dwa przepisy, różnią się głównie tym, że w jednym gotujemy cytryny, a w drugim lemoniadę robi się od razu na zimno. Oba sprawdzone i pyszne!
Przepis I: 220 g cytryny bez skóry 1 cytryna sparzona ze skórą 80 g cukru (ja dałam 40 i było ok) 1 l wody
Cytryny pokroić w plastry, usunąć pestki, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać cukier i gotować ok. 10 min. Po tym czasie przecedzić, lemoniadę przelać do dzbanka, chłodzić. Podawać z kostkami lodu.
Thermomix:
1. Pokroić cytryny w plastry, usunąć pestki.
2. Włożyć do koszyczka, wlać wodę i wsypać cukier, gotować: czas 12 min, temp. 100 C, obr. poz. 1.
3. Wyjąć cytryny, lemoniadę przelać do dzbanka.
4. Schłodzić i podawać w dzbanku z kostkami lodu.
Przepis II: 2-3 cytryny 80 – 100 g cukru 800- 1000 ml wody schłodzonej
Cytryny pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki zmiksować (blenderem), następnie przecedzić do dzbanka. Podawać mocno schłodzone.
Thermomix:
1. Do naczynia miksującego włożyć umyte, przekrojone na ćwiartki cytryny,dodać cukier i wodę, założyć miarkę MT, zmiksować 2 s/Turbo.
2. Zdjąć pokrywę, do naczynia miksującego włożyć koszyczek. Przecedzić lemoniadę do dzbanka przytrzymując koszyk. Podawać mocno schłodzoną z kilkoma kostkami lodu.
Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza 🙂
1Cytryna
150 ml. Wody
1,5. Szklanki wody
Wycisnac całą cytryne i dodać do niej wody i odczekać 2 minuty, później wsypać cukier i pomieszać.
I Gotowe… . Życzę Smacznego.
Fajny przepis normalnie super pyszne to było dzięki że to napisałaś Smaczne to było
Lemoniada z drugiego przepisu jest kooooosmicznie pyszna:):):)
No to się cieszę 😉
Lemoniada z drugiego przepisu super. Dodaj tylko kilka listków świerzej mięty i zmiksuj z kilkoma kostkami lodu. 🙂
Odjazd na upalne dni.