Pyszny, super się prezentujący deser lodowy na lato! Po raz kolejny (po domowych lodach)stwierdzam, że nie ma to jak własnej roboty lody! W tym przypadku połączenie trzech smaków: czekoladowe, śmietankowe i kawowe z orzechami. Dodatkowo dałam parę malin…
9 łyżek cukru / małe opakowanie śmietanki 30-36 % / 6 jajek / łyżka kakao / 1/2 gorzkiej startej czekolady / łyżka kawy rozpuszczalnej / 5 dag orzechów włoskich
Warstwa I
3 żółtka ucieramy w kąpieli wodnej z 3 łyżkami cukru i kakao, aż zgęstnieją. Studzimy, cały czas ucierając. 3 białka ubijamy na pianę. Delikatnie mieszamy z masą żółtkową. Wsypujemy połowę startej czekolady. Krem wkładamy do wysokiego, podłużnego naczynia (może to być mała keksówka lub np. stare opakowanie po większych lodach) i mrozimy 40 minut.
Warstwa II
Śmietanę ubijamy z 3 łyżkami cukru. Można dodać dowolne owoce. Masę wykładamy na warstwę I. Mrozimy kolejne 40 minut.
Warstwa III
Orzechy rozdrabniamy i prażymy na rozgrzanej patelni. Pozostałe żółtka ucieramy w kąpieli wodnej z resztą cukru i kawą. Studzimy. Białka ubijamy na pianę, delikatnie mieszamy z kremem i orzechami. Wykładamy na warstwę II, posypujemy odłożoną czekoladą i wstawiamy na godzinę do zamrażalnika.
Przed podaniem wyjąć 10 min wcześniej, żeby lepiej było kroić. Zależy jak mocno mrozi zamrażalnik.
Będzie mi miło jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza