Proste knedle ziemniaczane z jabłkami. Ich prostota tkwi w tym, że nie nadziewa się ich „środka”, ale do ciasta ziemniaczanego dodaje się już jabłka pokrojone w kostkę.
1kg ugotowanych ziemniaków / 3 jaja / 30 dag mąki ziemniaczanej / 3 jabłka / bułka tarta / masło / sól
Ugotowane ziemniaki zemleć. Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę. Mąkę, jaja, jabłka dodać do zmielonych ziemniaków, zarobić ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt wilgotne, dosypać mąki. Z ciasta uformować okrągłe kluski, ugotować w osolonej wodzie, wyjąć na półmisek i polać stopionym masłem z bułką tartą.
More from my site
Categories: Dania mączne, Jarskie
Bardzo ciekawy przepis. Nie spotkałam się jeszcze z taką formą knedli, które nie byłyby nadziewane od środka. W wolnej chwili muszę wypróbować:) pozdrawiam!