Jedno z najlepszych ciast z jabłkami (jak nie najlepsze – zastanawiam się jeszcze:)). Bo ciasto jest pyszne! Można je zrobić też z innymi owocami zamiast jabłek.
Składniki na formę ok. 24 x 34
Ciasto: 45 dag mąki / kostka masła / 2 żółtka / 1 jajko / 3/4 szkl cukru pudru / 2 łyżki śmietany / łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo: 1-1,5 kg jabłek / 1/4 szkl cukru / 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (na 0.5 l) / 750 ml mleka
1. Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę, dodać masło i razem posiekać. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części i wstawić na godz do lodówki lub na pół godz do zamrażalnika.
2. Budynie ugotować na mleku dodając cukier. Ostudzić. Owoce jeśli są duże pokroić na mniejsze kawałki.
3. Połową schłodzonego ciasta wylepić dno foremki, na to wyłożyć owoce, wylać budyń i przykryć drugą częścią ciasta (ja starłam na tarce o dużych oczkach).
4. Piec w 170 st. przez ok. 40 min.
Wole bez budyniu.
Z budyniem jest mega 🙂