Kotleciki rybne domowej roboty mają co najmniej dwie zalety. Po pierwsze, smakują o niebo lepiej niż te ze sklepu. Po drugie, jako, że przyrządzamy je samodzielnie, wiemy dokładnie z czego zostały przyrządzone. Danie opisane w tym przepisie jest tak smaczne, że warto podwoić ilość składników 🙂
Składniki na ok. 8 kotlecików
600 g ziemniaków / 500 g filetów z łososia / 1 łyżka mąki / 1 jajko / mały pęczek natki / sól, pieprz / oliwa
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Rybę natrzeć oliwą i szczyptą soli i pieprzu, dać do durszlaka i umieścić na garnku z gotującymi się ziemniakami. Gotować, aż będą gotowe. Odcedzić ziemniaki, rozgnieść, ostudzić. Z ryby zdjąć skórę. Kiedy ziemniaki wystygną dodać rozdrobniony łosoś, łyżkę mąki, jajko, przyprawy i posiekaną natkę. Wszystko dobrze wymieszać. Z masy formować kotleciki o grubości 2 cm, oprószając przy okazji mąką. Smażyć z obu stron po 3-4 min, aż będą złociste i chrupiące.