Pyszniutka zupa-krem, lekko pikantna, trochę orientalna. Robiłam zupę z połowy porcji, bo bałam się zaryzykować a szkoda mi było wydać tyle pieniędzy na bataty i chorizo jakby miało nie smakować 🙂 Ale wyszła pyszniutka! Z połowy porcji wystarczy na ok. 4-6 miseczek. Przepis J. Oliviera.
2 marchewki / 2 łodygi selera naciowego / 2 średnie cebule / 2 ząbki czosnku / 800 g słodkich ziemniaków batatów / 200 g kiełbasy chorizo / mały pęczek natki pietruszki / oliwa / czubata łyżeczka curry / 2 kostki bulionowe lub koncentrat /sól, pieprz / 1 papryczka chilli
Obrać marchewki i pokroić w grube plasterki. Selera pokroić w plastry. Obrać i posiekać grubo cebule i czosnek. Obrać i pokroić na kawałki ziemniaki. Kiełbasę pokroić w plasterki. Natkę posiekać drobno.
Postawić spory garnek n dużym ogniu, wlać 2 łyżki oliwy. Dodać wszystkie pokrojone składniki oraz curry i wymieszać drewnianą łyżką. Gotować ok. 10 min pd uchyloną pokrywką, aż marchewki będą miękkie, a cebula uzyska złocisty kolor.
Kostki lub bulion rozpuścić w 1,8 l wrzącej wody. Mieszać, aż się rozpuszczą, następnie dodać do warzyw w garnku. Zagotować i gotować na małym ogniu ok. 10 min, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić.
Zmiksować zupę, wlać do miseczek i posypać drobno posiekaną chilli.
Serdecznie zapraszam do zgłoszenia przepisu do akcji/konkursu „Wiosenne zupy”. Wszystkie szczegóły znajdziesz na moim blogu: http://nietylkopasta.pl
Witam,czy chorizo wrzucac razem z warzywami na poczatku ?
Tak