Są u nas w sklepach takie ptysie małe na wagę, w środku nadziewane bitą śmietaną. Chodziły ostatnio za mną i chodziły. Aż w końcu poddałam się 🙂 Nie są to typowe ptysie przekrawane na pół i nadziewane śmietaną, ale nadziewane od spodu szprycą. Bita śmietana wypełnia je od środka. Nadziewać należy tuż przed podaniem. Zwykłe, typowe ptysie też można zrobić z tego przepisu, wystarczy tylko większe ptysie wyciskać i po upieczeniu przekroić na pół i nadziać.
250 ml wody / 8 dag masła / 20 dag mąki / 5 dag mąki ziemniaczanej / 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia / 4-5 jajek / szczypta soli nadzienie: mała śmietana kremówka 30% / 1/3 szkl cukru pudru
Wodę zagotować z odrobiną soli i masłem. Garnek zdjąć z gazu i wsypać przesiane mąki, wymieszać drewnianą łyżką. Z powrotem postawić na ogniu, zmniejszyć płomień i mieszać tak długo, aż masa zbije się w kulę i będzie odstawać od garnka. Ciasto zdjąć z ognia. Wbijać po jednym jajku i dokładnie wyrabiać łyżką. Następne jajko dodawać dopiero, gdy pierwsze połączy się z masą. Masę wystudzić. Do wystudzonej wmieszać proszek.
Z ciasta formować kulki lub wyciskać szprycą na blachę. Wstawić do nagrzanego do 220 st. C piekarnika. Gdy ciastka wyrosną, zmniejszyć temperaturę do ok. 170 C i dopiec ciastka. Wystudzone przekrawać lub nadziewać od spodu szprycą.
Ubić na sztywno schłodzoną śmietankę, dodać cukier. Nadziewać przekrojone ptysie lub nałożyć śmietanę do szprycy i nadziewać wąskim końcem ptysie od spodu. Ważne! Nadziewać tuż przed podaniem!
