Mama pożyczyła mi swój stary zeszyt z przepisami, kiedy jeszcze po domach na wsi odbywały się takie kursy gotowania. I w tym zeszycie właśnie spisywała przepisy z tych kursów. Na pierwszy rzut poszły właśnie te knedle…pychota!
Ciasto: 1,10 ugotowanych ziemniaków / 25 dag mąki pszennej / 2 dag mąki ziemniaczanej / 2 jajka Farsz: 2-3 cebule / 30 dag boczku
Ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę, dodajemy jajka i mąki, zagniatamy ciasto. Boczek i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rumiano. Z ciasta urywamy po kawałku, rozpłaszczamy na ręce, dajemy łyżeczką farsz i zwijamy tocząc kulkę. Gotujemy w osolonym wrzątku parę minut od wypłynięcia. Okraszamy cebulką lub pozostałością farszu.
More from my site
Categories: Dania mączne