Przepis na przepyszną cienką kiełbaskę. W oryginale powinna być kiełbaska Cumberland, ale że nie wiem skąd ją wziąć kupiłam białą, cienką kiełbaskę. Jak nie jadamy białej kiełbasy, tak upieczona jest pyszna! Przepis jest autorstwa J. Oliver a wykonanie mojego męża 🙂 (kazał o tym wspomnieć!).
Przepis na 2-3 osoby
cienka biała kiełbasa (u mnie bałkańska, daję 1- 2 na osobę) / 1 kg ziemniaków / 2 ząbki czosnku / 150 ml mleka / 50 g masła / 2 łyżki chrzanu / 2-3 czerwone cebule / 2-3 łyżki octu balsamicznego lub z czerwonego wina / 1 kostka bulionowa lub łyżka koncentratu / świeża szałwia i rozmaryn / sól, pieprz
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Z kiełbasek zrobić spiralki i spiąć wykałaczkami lub patykami do szaszłyków. Między zwoje wsunąć drobno posiekany czosnek i szałwię. Kiełbaski ułożyć na natłuszczonej blasze, skropić oliwą. Piec przez 20 min, aż kiełbaski będą kruche i złociste.
W tym czasie ugotować w osolonej wodzie ziemniaki. Odcedzić, ugnieść dodając mleko, 30 g masła i chrzan. Doprawić do smaku, przykryć pokrywką i trzymać w cieple.
Cebulę pokroić w talarki. Udusić na bardzo małym ogniu w małej ilości oliwy pod przykryciem ,ok. 15 min do miękkości. Zdjąć pokrywkę, wyłączyć palnik, wlać ocet i gotować, aż całkowicie wyparuje. Ponownie wyłączyć, dodać resztę masła, rozdrobnioną kostkę bulionową i 200 ml wody, wymieszać. Trzymać na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Podając pokroić kiełbaski w niewielkie kawałki, ułożyć obok puree i polać sosem cebulowym.