Rewelacyjne ciasto! Mój mąż powiedział, że to najlepsze ciasto i chce je dwa razy w tygodniu! Pyszne kruche ciasta przełożone masą jabłkową a na wierzchu chrupiące, karmelowe orzeszki,mmmm… Najlepsze jest na drugi dzień jak ciasta kruche namokną od masy i będzie się super kroił. Przepis pochodzi z książki „103 ciasta Siostry Anastazji„, a znalazłam go tutaj.
Składniki na ciasto:
350 g mąki / kostka zimnego masła / 2-3 łyżki śmietany 12 lub 18% / 120 g cukru / 2 jajka / 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zarobić ciasto jak na kruche, czyli: mąkę pomieszać z proszkiem do pieczenia. Zimną margarynę zetrzeć na tarce lub posiekać nożem i dodać do mąki. Wymieszać składniki. Roztrzepać w śmietanie jajka i cukier. Dodać do mąki z margaryną i zagnieść. Powstałe ciasto podzielić je na 3 równe części. Piec w temperaturze 200ºC, aż się zarumienią (ok.15 minut). Ja piekłam każdy placek osobno, ale jeśli ktoś dobrze zna swój piekarnik może włożyć dwa ciasta na raz.
Składniki na masę:
kilogram obranych jabłek / 2 sztuki galaretek w kolorze żółtym np. cytrynowe
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondelka i smażyć ok. 10 minut (pod przykryciem). Następnie dodać galaretki w proszku i wymieszać.
Składniki na polewę:
180g cukru / 180g posiekanych orzechów włoskich / 150g masła / 3 łyżki miodu / 3 łyżki mleka
Wszystkie składniki wymieszać w rondelku, a następnie lekko je zagotować. Dzięki temu powstała masa zgęstnieje.
Ciasta przełożyć ciepłą masą jabłkową, a na wierzch wylać polewę orzechową.
Zrobiłeś/-łaś? Zostaw komentarz czy wyszło i czy dobre.
Witaj ciasto bardzo fajne i zawiera to co lubię orzechy i jabłka. Ciekawy pomysł.