Dzisiaj polecam Wam lekkie wielkanocne galaretki z warzywami, kurczakiem i jajkiem. U niektórych mówi się na nie tymbaliki lub studzienina. Galaretki pięknie wyglądają na stole. Chociaż moje może za ładnie się nie prezentują, bo zdjęcie robiłam dwa lata temu, jak jeszcze o blogu nie myślałam 🙂 to zapewniam, że są smaczne.
2 pałeczki z kurczaka / 6 łyżeczek żelatyny / 4 szklanki wody / 2 jajka / kostka rosołowa / mieszanka mrożona marchewka z groszkiem / natka pietruszki / liść laurowy / ziele angielskie
1. Pałeczki ugotować w wodzie, dodać kostkę rosołowa, liść laurowy, ziele angielskie, doprawić. Pod koniec wrzucić mieszankę mrożoną.
2. Pałeczki wyjąć, obrać z mięsa.
3. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić na ćwiartki.
4. Żelatynę zalać 6 łyżeczkami wody, a gdy napęcznieje wymieszać z wrzącym rosołem i zagotować.
5. Do niewielkich filiżanek lub pojemniczków włożyć po ćwiartce jajka, natkę, mięso i marchewkę z groszkiem. Zalać rosołem i odstawić do schłodzenia.