Ta babka ma wyjątkowo oryginalny smak. Do jej przygotowania używam naparu z czarnej liściastej herbaty, przepełnionego aromatem rodzynek.
25 dag mąki / 1/2 szkl cukru / 2 żółtka / 1 łyżeczka skórki cytrynowej / 5 łyżek masła / łyżeczka proszku do pieczenia / łyżeczka sody / szklanka mocnej herbaty / 10 dag rodzynek
1. Gotujemy rodzynki w herbacie. Po 5 min zdejmujemy z ognia, rodzynki odcedzamy, herbatę studzimy. Masło ucieramy z cukrem dodając po jednym żółtku.
2. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz skórkę cytrynową. Na końcu wlać 3/4 -1 szklanki herbaty i wsypać rodzynki, wymieszać.
3. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy. Piec ok. godziny w temp. 180 st. C.
More from my site
Categories: Ciasta
bardzo ładnie wygląda; od dawna mam chęć ją też zrobić
Dziękuję i polecam 🙂 to może na te święta..? 🙂
Bardzo oryginalna, podoba mi się 🙂 Ciekawa jestem tego smaku 🙂