Świetny przepis, dzięki swojej prostocie. Wystarczy kupić gotowe ciasto francuskie, przekroić na pół kilka bananów i poczekać. Przepis pochodzi z książki „Każdy może gotować” – J. Oliver.
1 op. ciasta francuskiego / 4 duże banany / 60 g masła / 100 g cukru / 1 pomarańcza
Rozgrzać piekarnik na 180 st. C.
Masło pokroić na kawałki i ułożyć na blasze, w której będziemy piec ciasto (najlepiej podobnej do wymiaru ciasta francuskiego). Postawić blachę na małym ogniu, poczekać aż masło się roztopi, po czym wsypać cukier i ciągle mieszać, aż składniki połączą się. Gotować przez 5 min, aż cukier się rozpuści i nabierze koloru karmelu.
Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół i położyć wzdłuż na karmelu. Zdjąć blachę z ognia, posypać całość cynamonem i zetrzeć na wierzch skórkę z pomarańczy. Na wierzch wyłożyć ciasto francuskie zawijając brzegi do środka. Widelcem nakłuć ciasto w kilku miejscach. Umieścić ciasto na górnej półce piekarnika i piec 25-30 min, aż uzyska złocisty kolor. Kiedy tarta będzie gotowa, natychmiast obrócić ją do góry nogami, inaczej przywrze do blachy.
Prosta, szybka,wygląda smacznie- przepis wchodzi do ulubionych.