Warto sobie rozplanować prace, nawet na kilkanaście dni. Robiąc wiele rzeczy z planem, bez pośpiechu przygotujemy je lepiej.
21 dni wcześniej – wymyśl jadłospis
Zastanów się, co chcesz podać gościom i zrób listę zakupów.
14 dni wcześniej – zagnieć kruche ciasto
Użyjesz go do robienia mazurków lub spodów do sernika. Zrób ciasto, podziel na porcje, owiń folią i włóż do zamrażalnika.
10 dni wcześniej – przygotuj mięso na pasztet lub farsze
Ugotuj i zmiel mięso i wątróbki, przypraw. Włóż do foliowej torebki i zamróź. Możesz też przygotować, upiec i zamrozić cały pasztet.
7 dni wcześniej – kup i zamróź drób
Kurczak lub inny drób włóż do zamrażarki – skruszeje i po upieczeniu będzie bardziej kruchy i delikatny.
5 dni wcześniej – przygotuj zakwas na żur lub barszcz
5 łyżek żytniej mąki (na żur) lub 5 łyżek pszennej mąki (na biały barszcz) wsyp do miski i zalej 100 ml wrzątku. Dodaj pokruszoną kromkę razowego chleba, wymieszaj. Wlej do słoika, przykryj i odstaw
4 dni wcześniej – marynuj mięso
Włóż wieprzowinę do ulubionej marynaty, żeby zyskała na kruchości i aromacie. Wołowinę posmaruj np. musztardą lub zalej czerwonym winem.
2 dni wcześniej – upiecz mięsa i odstaw je w chłodne miejsce
To sprawi, że smaki potrawy dobrze się połączą. Przed podaniem na stół wystarczy, że te serwowane na ciepło na chwilę wstawisz do piekarnika i podgrzejesz, a te jedzone na zimno pokroisz.