Widzę, że kurczak jest u nas popularny. Często jemy go na obiad, warto więc sobie co nieco go urozmaicić… Ostatnio polecałam przepis na kurczaka orientalnego, a dziś zaproponuję troszkę inna odmianę 🙂
2 piersi z kurczaka / 1/2 pęczka dymki / 3 łyżki sosu sojowego / 1 marchewka / 1 łyżka mąki ziemniaczanej / olej do smażenia
Dwie łyżki sosu sojowego wymieszać z mąką. Piersi pokroić w wąskie paseczki. Wymieszać z sosem i mąką. Odstawić na 1/2 godziny. Dymkę pokroić na centymetrowe kawałki. Marchewkę obrać i pokroić w cieniutkie patyczki. Na patelni rozgrzać olej, włożyć kurczaka i marchewkę. Smażyć na dużym ogniu, intensywnie mieszając, przez 2-3 min. Dodać resztę sosu sojowego i dymkę. Zamieszać. Podawać z ryżem.
Czas: 45 min
More from my site
Categories: Dania z drobiu, Dania z ryżem i makaronem