Pyszny obiad – kurczak i bogactwo warzyw. Zdrowo i kolorowo.
300 g piersi z kurczaka / 150 g ryżu / 100 g fasolki szparagowej / 1 czerwona papryka / 100 g pędów bambusa (ze słoika) / mały kawałek imbiru / 2 ząbki czosnku / 2 łyżki sosu sojowego / 2 łyżki soku z cytryny / 2 łyżki oleju orzechowego (ew może być zwykły) / sól, pieprz
Ryż ugotować na sypko. Imbir i czosnek obrać i posiekać, wymieszać z sokiem z cytryny, sosem sojowym i olejem. Pierś z kurczaka pokroić w paski, wymieszać z marynatą. Fasolkę obgotować w osolonej wodzie, osączyć. Paprykę pokroić w paseczki. Na rozgrzaną patelnię włożyć mięso z marynatą i usmażyć na złoty kolor. Dodać warzywa i kiełki bambusa, posolić, popieprzyć. Całość wymieszać i smażyć jeszcze przez 3 min. Wyłożyć na ryż.
Czas: 30 min
2 porcje