Chyba dobrze trafiłam z ciastem 🙂 Dzisiaj proponuję Sernik czekoladowy. U mnie w domu jest „wzięcie” na serniki to szybko zniknął 🙂
40 g masła / 200 g ciastek czekoladowych z kawałkami czekolady (np. Pieguski) / 200 g kremówki / 100 g gorzkiej czekolady / 100 g białej czekolady / 5 łyżek mleka / 3 jajka / 100 g cukru / 500 g serka śmietankowego / 50 g mąki ziemniaczanej / 2 łyżki kakao
1. Masło rozpuścić. Ciasteczka zemleć, dodać do masła i wymieszać. Tortownicę (śr. 26 cm) posmarować olejem. Wyłożyć masę ciasteczkową, docisnąć ręką. Chłodzić 30 min.
2. Po 100 g kremówki przelać do 2 garnków, zagotować. Czekolady osobno posiekać. Wrzucić osobno do garnków ze śmietaną, rozpuścić. Do ciemnej masy dodać mleko. Obie masy przestudzić.
3. Jajka utrzeć z cukrem, dodać serek i mąkę ziemniaczaną. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i ciemną masę czekoladową. Do drugiej dodać jasną masę czekoladową. Obie masy wykładać kleksami na spód ciasta. Wymieszać widelcem tak, by powstał marmurek.
4. Piec 50-60 min. w temp. 175 st. C (termoobieg 150). Po upieczeniu ciasto zostawić na 15 min w otwartym piekarniku.
Twój serniki wygląda obłędnie, a jak musi smakować…Szał.
Boziu Kochana!!! jaki cudowny sernik!!!! Czekoladowo – śmietankowy. WOW!!! Brak słów. Pewnie jest tak pyszny ,że można zjeść cały bez pamięci 🙂
Ale fantastyczne maziaje!!! Też mi się bardzo podoba. Basia
To, że smaczny to widać po składnikach, a ten marmurkowy wzorek prezentuje się wspaniale.
Upiekłam i jestem zachwycona. Następnym razem dodam trochę więcej masła, bo spód bardzo się kruszył. Smak i wygląd rewelacyjny 🙂 pozdrawiam
na początku myślałam że to jest sernik taki jak zwykle widuje ale po przeczytaniu przepisu stwierdzam że to zupełnie coś nowego 😉
Czy 250 ml śmietanki kremówki, to 250 g kremówki??
Nie 🙂 Śmietanka jest cięższa od wody 🙂 Szklanki mają 250 ml to można w ten sposób odmierzyć.