Mój pierwszy creme brulee 🙂 Pyszniutki… 🙂 Myślę, że każdemu przypadnie do gustu.
200 ml śmietanki 30% / 50 g cukru / 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej / 1 łyżeczka esencji waniliowej / 2-3 żółtka
Śmietanę zagotować z esencją waniliową. Żółtka roztrzepać z cukrem przez ok. 1 min (nie robimy kogla – mogla). Do gorącej śmietanki dodać kawę i wymieszać. Gorącą zalać żółtka, cały czas mieszając trzepaczką. Powstałą masę przelać do naczynek żaroodpornych. Naczynka wstawić do głębokiej blachy wypełnionej gorącą wodą, do połowy wysokości naczyń. Całość wstawić na ok. 40 min do nagrzanego piekarnika do 140 st. C i piec aż krem będzie sprężysty i twardy w środku.
Wychodzi 6 małych kokilek.
Przygotowanie: 30 min
Pieczenie: 40 min
musi pysznie smakować 🙂
No niech mi ktoś kupi palnik! Cudownie wygląda 🙂
Aniu, nie masz kuchenki? Dziękuję 🙂
Piękne