Czemu by zimą nie zrobić leczo..? Przeważnie robię latem i jesienią, gdy są świeże i tanie warzywa typu pomidor, papryka i cukinia. A teraz, zimą, zrobiłam je w wersji zapiekanej z żółtym serem 🙂
2 czerwone papryki / 2 żółte papryki / 2 pomidory / 1 cebula / 40 dag kiełbasy (w oryginale chorizo) / 15 dag tartego żółtego sera / 20 dag kwaśnej śmietany / sól, pieprz, chilli
Kiełbasę pokroić w talarki. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać, pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem i chilli. Wszystko przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, wymieszać ze śmietaną, posypać serem. Zapiekać ok. 25 min w temp. 180 st. C.
Przepis pochodzi z książki „Zapiekanki na 100 sposobów„.
More from my site
Categories: Dania jednogarnkowe, Dania jednogarnkowe, Zapiekanki, Zapiekanki
Bardzo fajny pomysł na aromatyczną i sycącą zapiekankę:)
wygląda bardzo apetycznie
Warzywa pod każdą postacią !
Czyli zdrowie na talerzu 🙂
Szczególnie jesienią można dać upust fantazji i połączyć różne warzywka.
Ja zrobiłam leczo tak samo jak na blogu.
Wzięłam tylko inną kiełbasę (tak myślę), bo podwędzaną polską. I mam polskie leczo 🙂
Zapomniałam dodać, że pyszne.
Do tego bułeczka i kolacja jak się patrzy !