Gdy na półkach mamy tylko makaron z pomocą kilku dodatków możemy wyczarować takie cuda. Dotąd znany mi był makaron z serem. A z jabłkami dopiero teraz odkryłam 🙂
15 dag średniego makaronu (np. kokardki) / 30 dag twarogu / 2 jajka / 1/2 szkl mleka / 3 łyżki cukru / łyżka mąki / kilka kropel olejku waniliowego / 3-4 duże jabłka / sól / tłuszcz do formy Posypka: 2-3 łyżki bułki tartej / 2 łyżki masła / 2-3 łyżki cukru
Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Ostudzić. Utrzeć lub widelcem rozmieszać twaróg, jajka, mleko, cukier, mąkę i olejek. Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach, wymieszać z masą. Wszystko wymieszać z makaronem. Wyłożyć do natłuszczonej formy żaroodpornej. Posypka: zrobić kruszonkę w rękach lub mikserem. Posypać makaron. Piec ok. 40-50 min w temp. 160 st. C.
Porcji: 4-5
Czas: 35 min + pieczenie
Zostaw komentarz jeśli zrobiłeś/-łaś i napisz czy smakowało 🙂