Pyszne, chrupiące skrzydełka, pochodzą z kuchni amerykańskiej.
12 skrzydełek / 100 g orzeszków ziemnych, solonych / 1 łyżka mąki / 2 jaja / 2 łyżki wody / sól, pieprz / pieprz cayenne Sos: 1 papryczka chili / 1 cebula / 1 czerwona papryka / 2 łyżki oleju / 200 ml ketchupu
1. Orzeszki zmielić drobno na panierkę i wymieszać z mąką
2. Skrzydełka oprószyć solą, pieprzem i pieprzem cayenne.
3. Zanurzać mięso w jajku roztrzepanym z wodą i obtoczyć w orzechowej panierce, dobrze dociskając.
4. Smażyć na gorącym oleju 8-10 min. Odsączyć na papierowym ręczniku i podawać z sosem.
sos: Paprykę okroić w kosteczki, podsmażyć na gorącym oleju z posiekaną cebulą, pokrojoną papryczką, domieszać ketchup. Odstawić.
Czas przygotowania: 20 min
porcji: 4
Soczyste, w chrupiącej panierce, z pikantnym sosem, po prostu pycha 🙂