Szybkie, zgrabne i fajne jako przekąska, bo są małe i każda może być inna.
ciasto: 25 dag mąki / sól / 3 dag drożdży / 1 łyżka oleju
farsz: 10 dag pokrojonych pomidorów z puszki (ew. przecier) / 2 ząbki czosnku / oregano / 20 dag mozzarelli / 20 dag pomidorów / 5 dag oliwek / 10 dag kiełbasy / pieprz, sól
1. Mąkę wymieszać z 1/2 łyżeczki soli, drożdżami oraz olejem. Stopniowo wlewać 120 ml letniej wody i wyrobić ciasto o dość gęstej konsystencji. Kiedy nie będzie się już kleiło do dłoni, przełożyć je do wysmarowanej olejem miski i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wyrobić ponownie, podzielić na 8 części i rozwałkować na niewielkie placki.
2. Posiekane pomidory zmiksować z przeciśniętym czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i oregano i dusić 10 min. Packi posmarować sosem pomidorowym, ułożyć plastry pomidorów, kiełbasy i mozzarelli. Na wierzchu ułożyć oliwki.
3. Piec w temp. 250 st. C przez 10-12 min, aż brzegi się zrumienią.