Diples to grecki deser wykonany z cienkiego ciasta. Ciasto wałkowane jest na długie paski, zwijane w rulon i smażone w gorącym tłuszczu, a następnie zanurzane w ciepłym miodzie. Diples mogą być wykonane w różnych kształtach, ale najpopularniejsze to spirale.
250 g mąki / 2 jajka / sok z jednej pomarańczy (ok. 50 ml mi wystarczyło) / szczypta soli / szczypta sody oczyszczonej / tłuszcz do głębokiego smażenia / 2-3 łyżki miodu / łyżeczka cynamonu
1. Z mąki, jaj, soli, sody i wlewanego po trochu soku z pomarańczy zrobić na stolnicy gładkie ciasto.
2. Podzielić ciasto na 4 części i na stolnicy posypanej mąką jak najcieniej rozwałkować.
3. Wycinać z ciasta paski szerokości 5-7 cm i długości ok. 15 cm i zwijać ruloniki. Smażyć w gorącym tłuszczu bardzo krótko (ok.1-2 min).
4. Wyjmować łyżką cedzakową, układać na półmisku, posypać cynamonem i polać podgrzanym miodem.