Sezon na wiśnie wprawdzie kończony, ale może mamy z nich zrobione kompociki, które można wykorzystać..? Nie zapomnijmy, że wiśnie mają dużo leczniczych właściwości. Działają przeciwzapalnie, m.in. zapobiegają zapaleniu tętnic, czyli chronią przed chorobami układ krążenia, a tym samym – serce. Głośno jest też o antynowotworowych właściwościach wiśni. Znajdujące się w nich substancje hamują rozrost komórek rakowych.
Ciasto: 4 jajka / 4 łyżki cukru / 1 cukier waniliowy / 4 łyżki mąki pszennej / 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem: 25 dag masła / 2 galaretki wiśniowe / 20 dag wiśni z kompotu / 7 łyżek kwaśnej śmietany / 6 łyżek cukru
Dodatkowo: lukier / paczka okrągłych biszkoptów
Białka ubić, dodać cukry. Następnie dodać żółtka i mąki. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać to dwóch wyłożonych pergaminem tortownic (śr. 26cm). Piec ok. 30 min w 180 st. C.
Masło roztopić, dodać cukier, śmietanę i galaretki. Mieszać, aż się rozpuszczą. Do lekko ciepłej dodać połamane biszkopty i wiśnie. Biszkopty przełożyć masą. Wierzch udekorować lukrem.