Risotto to popularna włoska potrawa przyrządzana z ryżu podsmażonego na tłuszczu z cebulką i czosnkiem, następnie duszony jest w winie lub bulionie. W trakcie duszenia ryż pęcznieje i oddaje skrobię przez co staje się klejący i gęsty.
cebula / 2 ząbki czosnku / 2 łyżki oleju / 20 dag ryżu / 1-2 łyżeczki chili w proszku / łyżeczka kurkumy / 250 ml rosołu lub wywaru z warzyw / duża czerwona papryka / pęczek dymki / 5 dag oliwek zielonych nadziewanych papryką / zielona papryka chili / 50 dag mielonego wołowego lub wieprzowego / sól, pieprz / 1/2 pęczka natki
Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić razem na łyżce oleju, mieszając. Dodać ryż, chili w proszku, kurkumę i smażyć jeszcze 2 min. Wlać rosół i gotować na małym ogniu, aż ryż będzie miękki. Paprykę i dymkę oczyścić, posiekać, a oliwki pociąć w plasterki. Ryż z przyprawami przełożyć do miski i odstawić. Mięso smażyć na reszcie oleju, często mieszając, aż stanie się sypkie, przyprawić. Dodać ryż, pokrojoną paprykę, dymkę, natkę, chili i oliwki. Podgrzewać bez przykrycia 5 min. Posypać natką.
Czas: 35 min