Polecam – danie ma zaskakująco fajny smak, nie tylko musztardowy.
2 piersi kurczaka / 1/2 cebuli / 1/2 papryczki chili / 1,5 łyżki sosu sojowego / 1/2 szklanki bulionu / 1/2 cytryny / 1 łyżka musztardy / 1/4 szklanki śmietany / 1/2 łyżeczki mąki / olej, sól, pieprz
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Natrzeć sosem sojowym, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 20 min do lodówki.
2. Chili przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, posiekać. Cebulę obrać, posiekać.
3. Na oleju zrumienić kurczaka z obu stron, przełożyć do rondla, zalać bulionem, dodać musztardę, wymieszać.
4. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i chili, dołożyć do mięsa. Dusić na małym ogniu 40 min.
5. Mąkę wymieszać ze śmietaną, rozprowadzić niewielką ilością sosu, wlać do garnka. Doprawić solą i pieprzem, gotować ok. 5 min. Kurczaka nałożyć na talerze, polać sosem.
Przepis zabieram, tak podany kurczak musi być smaczny!