Lubię mięsa pieczone . Raz, że smakują, a dwa – ładnie się prezentują i są mniej kaloryczne, niż tradycyjne kotlety czy gulasze.
2 kg surowej szynki / 2 jajka / 1 włoszczyzna / po 1 łyżeczce ziela angielskiego i czarnego pieprzu / po 3 łyżki musztardy i bułki tartej / sól / rozmaryn
1. Mięso oczyścić, opłukać. Włoszczyznę obrać, pokroić na duże kawałki i razem z mięsem włożyć do garnka. Dodać ziele angielskie i pieprz. Posolić. Zalać wodą, tak aby mięso było całkowicie przykryte. Doprowadzić do wrzenia po czym zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem jeszcze około 2,5 godziny.
2. Zupełnie miękkie mięso wyjąć z wywaru. Odstawić do wystudzenia. Musztardę wymieszać z jajkami oraz bułką tartą. Dodać w łyżeczkę rozmarynu.
3. Szynkę ułożyć w brytfance. Wierzch posmarować ciastem musztardowym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C. Piec przez 15-20 min.
szynka w cieście! Jestem pod wrażeniem pomysłowości