Polecam szczerze, nie czuć różnicy że sernik nie ma sera. A dużo tańsza wersja 🙂
Ciasto: 5 żółtek / 1 szkl cukru / 3 łyżeczki proszku do pieczenia / 3 szkl mąki / 1 margaryna
Masa: 3 duże śmietany 18% / 2 op. budyniu śmietankowego / 1 cukier waniliowy / 1 szklanka cukru / olejek cytrynowy / 5 białek
Ze składników zagnieść ciasto. Połową wyłożyć natłuszczoną i posypaną mąką formę. Resztę schłodzić.Białka ubić z cukrem na sztywno. Śmietany wymieszać z cukrem waniliowym, olejkiem i budyniami. Dodać do białek. Delikatnie wymieszać. Wylać na ciasto. Włożyć do piekarnika i piec w temp. 180 st. C przez 20 min. Po tym czasie na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec 20 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Wygląda wspaniale! Pozdrawiam
Chętnie wypróbuje, wygląda apetycznie 🙂
Pychotka:)Ciasto smakuje jak najprawdziwszy sernik,udaje się zawsze.Moja rodzina go uwielbia:)
śmietana ma być słodka czy kwaśna ?
Ja dałam 18% z kubeczka (nie z kartonu).
Budyń dodać jako proszek czy formę gotową?
Proszek
Ja dodałam do masy pokrojone brzoskwinie z puszki. Polecam.
Sernik gości u nas bardzo często, za pierwszym razem nikt nie chciał mi uwierzyc że nie ma w nie ma w nim sera.Polecam pychota!!!
Na jaką formę jest ta porcja, pani Kasiu? Mam ochotę wypróbować ten przepis. Dodam, że przepis na ciasteczka owsiane robi furorę :)Pozdrawiam
A dziękuję bardzo 🙂 Bardzo się cieszę 🙂 Ten sernik robiłam w formie 20 x 37 cm. Pozdrawiam i zapraszam na kolejne słodkości, którymi się właśnie zajadam 🙂
Znam ten przepis, tylko mam nieco inne proporcje masy. Daję 4 kubki śmietany (po 250 ml) + pianę z 7 białek + 1,5 budyniu. Dosmaczam sokiem z cytryny, dodaję krojone w kostkę brzoskwinie z puszki. A ciasto na wierzch daję od razu i piekę ok. 50 minut. Też pycha!
Witam mam pytanie. Śmietana użyta do wypieku ma 360g czy 400g w pojemniku? Pozdrawiam
Nigdy na to nie zwracalam uwagi, więc obojętnie. Brałam po prostu duży pojemnik śmietaną i nie patrzyłam ma wagę 🙂