Bardzo posmakowały mojej rodzinie, a robi się je szybko i są bardzo proste.
Ciasto: 300 ml mleka / 2 jajka / 3/4 szklanki mąki / szczypta gałki muszkatołowej
Farsz: 1/2 kg pieczarek / 1 cebula / 5 plastrów boczku / 3/4 szklanki śmietany 30 % / 15 dag żółtego sera / 1-2 pomidory / natka / olej / sól, pieprz
1. Przygotować ciasto na naleśniki. Odstawić na 10 min.
2. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę posiekać. Boczek pokroić w paski lub kostkę. Wrzucić na patelnię.
3. Dodać do boczku pieczarki oraz cebulę. Oprószyć solą. Smażyć razem ok. 5 min. Zalać kremówką. Dusić kolejne kilka minut.
4. Ser zetrzeć na tarce. Natkę posiekać. Pomidory pokroić w kosteczkę. Wszystko wrzucić do sosu, dusić 3 min. Na drugiej patelni usmażyć naleśniki.
5. Naleśniki zwinąć, formując rożki. Dawać po 1-2 łyżki farszu, układać w naczyniu żaroodpornym, polać resztą sosu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. Zapiekać 10 min i od razu podawać.
czas – 40 min
Dzieki za ten wpis! Jest super! 🙂