To była moja pierwsza zupa-krem. Bardzo przypadła do gustu domownikom, była przepyszna!
1 cebula / 2 ząbki czosnku / 2 łyżki masła / 1 czerwona papryka / 3/4 l bulionu lub wywaru / 2 tosty / 20 dag serka wiejskiego / świeże zioła / olej, sól, pieprz / słodka papryka
W garnku rozpuścić tłuszcz. Przesmażyć krótko na złoty kolor posiekaną cebulę i czosnek. Dodać paprykę pokrojoną w kosteczkę, smażyć chwilę razem. Zalać bulionem, gotować na małym ogniu 10 minut.
Dwie kromki pieczywa pokroić w kostkę. Zrumienić na patelni na 1-2 łyżkach oleju, by powstały chrupiące, złote grzanki.
Wywar z warzywami zdjąć z ognia. Zmiksować zupę na gładki krem. Doprawić do smaku. Wymieszać.
Do każdej porcji zupy dodać część serka oraz grzanek. Udekorować ziołami.
czas: ok. 20 min
4 porcje