Deser ten pochodzi z kuchni francuskiej. Można przygotować go np. z wiśniami, malinami czy jagodami. Dla tych co pierwszy raz robią – nie zdziwcie się, że wygląda jak zakalec bo tak ma być 🙂
50 dag ciemnych dojrzałych czereśni / 1/2 szkl cukru / 4 łyżki mąki / 2 łyżki likieru wiśniowego, brandy lub rumu / 3/4 szkl słodkiej śmietanki / 3 jajka / cukier waniliowy / łyżka masła / aromat cytrynowy / szczypta soli
Czereśnie wydrylować, osączyć, wymieszać z alkoholem i łyżką cukru, odstawić na godzinę.
Do mąki wsypać pozostały cukier, mieszając dodać śmietanę, żółtka, kilka kropli aromatu, cukier waniliowy i sól. Utrzeć na gładką masę. Wymieszać z pianą z białek.
Formę żaroodporną wysmarować masłem. Wyłożyć osączone czereśnie, przykryć ciastem. Piec 40 min w 180 st. C.