Dorwałam Książeczkę Tadzin & Kebab i nie mogę się od niej oderwać 🙂 Efektem tego przeglądania jest dzisiejszy pstrąg. Pomroziłam sobie trochę pstrągów i coś trzeba było z nich zrobić 🙂 Tak więc, przepis ten jest podobno kuchni arabskiej. Nie wiem za bardzo co tu arabskiego..? może płatki migdałowe i kuskus…
2 pstrągi / 150 ml bulionu rybnego lub warzywnego / 5 dag kuskusu / 1 ząbek czosnku / 3 łyżki oliwy / łyżka posiekanej natki pietruszki / łyżka posiekanej mięty / odrobina płatków migdałowych / sól, pieprz
Rozgrzać 2 łyżki oliwy, włożyć cebulę, zeszklić. Dodać przeciśnięty czosnek,wsypać kuskus, wlać bulion, dodać natkę i miętę. Zagotować, zdjąć z ognia, odstawić na 10-15 minut, aby kuskus wchłonął bulion. Pstrągi oprószyć solą i pieprzem, nafaszerować kuskusem. Ułożyć w szklanym żaroodpornym naczyniu. Wymieszać resztę oliwy z migdałami, posmarować ryby. Piec 15-20 minut w temp. 200 st. C.
Bardzo lubię pstrągi, a u Ciebie jeszcze na dodatek takie kuszące opiekane ziemniaczki, smacznie 🙂